Teklif birim fiyatlı ihale, yapım işlerinde ön veya kesin projelere ve bunlara ilişkin mahal listeleri ile birim fiyat tariflerine dayalı olarak idarelerce hazırlanmış cetvelde yer alan her bir iş kaleminin miktarı ile istekliler tarafından bu iş kalemleri için teklif edilen birim fiyatların çarpımı sonucu bulunan tutarlara teklif verilen ihale türüdür.

Birim fiyat sözleşme esaslarına ilişkin Kurul kararları aşağıda sunulmuştur.

Örnek Karar: Mevcut bir yapım işinin yenilenmesi niteliğinde olan ihale konusu işler için birim fiyat teklif almak suretiyle ihaleye çıkılabileceği hakkında.

Kurulun 19.07.2011 tarihli ve 2010/UY.III-2104 sayılı Kararı.

…İdarece ihale dokümanı kapsamında doküman satın alanlara verilen birim fiyat teklif cetvelinin ve birim fiyat tariflerinin incelenmesinden; ihale konusu işin kapsamının mevcut bir otoyol üzerinde bulanan düşey işaret levhalarının yenilenmesi ve bazı noktalara yeni levhaların konulması niteliğinde olduğu, bu itibarla ihale konusu işin yeni bir otoyol üzerinde yeni bir işaretleme yapılmasını içermediği anlaşılmıştır.

Şöyle ki;

Birim fiyat teklif cetvelinde TŞ-D32 – “Trafik bilgi levhalarının yerlerinden sökülmesi”, TŞ-D35- “Trafik bilgi levha direklerinin yerlerinden sökülmesi”, TŞ-D36 “Kaplama üstü levha taşıyıcı Konstrüksiyonun komple yerinden sökülmesi”, TŞ-D33- “Kaplama üstü bilgi levhalarının yerlerinden sökülmesi” gibi iş kalemlerinin yer aldığı ve bu iş kalemlerine ait birim fiyat tariflerinde; gerekli olan malzemelerin iş başında temini, levha direklerinin sökülmesi, işaret levhalarının levha direklerinden sökülmesi, sökülen levha direkleri/levhalar ile sökme ekibinin taşınması gibi işlere ait masrafların teklif fiyata dahil olduğunun belirtildiği görülmüştür.

Yeni bir yapım işi değil, mevcut bir yapım işinin yenilenmesi niteliğinde olan ihale konusu iş için birim fiyat teklif alınmak suretiyle ihaleye çıkılmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

***

Örnek Karar: İşin niteliğine göre kesin veya uygulama ve detay projelerinin ihale işlem dosyası kapsamında yer almamasının mevzuata aykırılık teşkil ettiği hakkında.

Kurulun 2008/UY.Z-1034 sayılı kararı.

 …İdarece gönderilen geometrik vaziyet planı üzerinde yapılan incelemede; projenin “Kavacık Meydanı – Mihribat Caddesi Tem Bağlantı Yolu Kesişimi “ işine ait geometrik vaziyet planı olduğu, ihale konusu işin ise; “Kavacık – Beykoz Yolu İkmal İnşaatı” olduğu, söz konusu işe ait yaklaşık maliyet hesap cetvelleri incelendiğinde ihale konusu işin bünyesinde; toprak işlerinin, küçük sanat yapılarının, büyük sanat yapılarının, üst yapı işlerinin, trafik güvenlik işlerinin yer aldığı tespit edilmiştir.

Söz konusu işlere ait işin niteliğine göre kesin veya uygulama ve detay projelerinin ihale işlem dosyası kapsamında yer almadığı, ancak Yapım İşlerine Ait Tip Sözleşmenin “Projeler ve Projelerin Tatbiki” başlıklı 43 üncü maddesinde; “…Büz, kutu menfez, tabliyeli veya kemer menfez, her türlü tahkimat, istinat duvarı vs. gibi yapıların projeleri iş programına uygun olarak tiplere göre yüklenici tarafından hazırlanacak her sanat yapısına başlama tarihinden bir hafta önce Yapı Denetim Görevlisine verecektir…, ayrıca; …Yüklenici tarafından hazırlanan projeler için yükleniciye her hangi bir bedel ödenmez.” denilmektedir.

İdarece 21.02.2008 tarih ve 5704 sayılı yazı ile bilahare gönderilen geometrik vaziyet planı dışında anılan işlere ait işin niteliğine göre kesin veya uygulama ve detay projelerinin ihale işlem dosyası kapsamında yer almadığı, hatta işe ilişkin Yapım İşlerine Ait Tip Sözleşmenin 43 üncü maddesinde; söz konusu projelerin yüklenici tarafından hazırlanacağının ifade edildiği, dolayısıyla ihale konusu işe ait idarede Kanunun 62 nci maddesinin (c) bendinde öngörülen projelerin mevcut olmadığı anlaşılmıştır.

Ayrıca; işin niteliğine göre kesin veya uygulama ve detay projelerinin hazırlanmadan yaklaşık maliyetin dahi sağlıklı hesaplanamayacağı, bu haliyle ihaleye çıkılmasının 4734 sayılı Kanun’un 62 nci maddesine aykırılık teşkil ettiği anlaşılmıştır.

***

Örnek Karar: Asansör Onarımı işinde her bir kalem iş için birim fiyat teklif almak suretiyle ihale yapılabileceği hakkında.

Kurulun 14.06.2010 tarihli ve 2010/UY.III-1715 sayılı kararı.

…Yukarıdaki hükümler çerçevesinde yapılan incelemede, ihale konusu işin anahtar teslimi götürü bedel teklif almak suretiyle ihale edildiği, ancak idarece ihale konusu iş için bir uygulama projesi hazırlanmadığı, ihale dokümanı kapsamında yer alan teknik şartnamede ise her türlü ayrıntının ölçülendirilmediği, örneğin; inşaat işlerinde, gereken tamirat, sıva, plastik boya gibi imalatların miktarlarının belli olmadığı, açıklama sunan isteklilerin bu iş kalemlerine ilişkin belirttikleri miktarlar ile idarece yaklaşık maliyet hesabında yer alan miktarlarda önemli farklılıkların olduğu görülmektedir. Bu haliyle, idarece söz konusu ihalenin anahtar teslimi götürü bedel teklif almak suretiyle yapılmasının mevzuata aykırı olduğu ve tekliflerin doğru şekilde değerlendirilerek ihalenin sonuçlandırılmasının mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır.

***

Örnek Karar: Onarım işinin ön proje üzerinden ihaleye çıkarılamayacağı hakkında.

Kurulun 2008/UY.Z-613 sayılı kararı.

…Anılan Kanun hükmüne göre idareler her türlü onarım işinde kesin proje üzerinden ihaleye çıkabilmektedir. Lojman ve sosyal tesis onarımı işi olan ihalede idarenin yukarıda belirtilen Kanun hükmüne aykırı olarak ön proje üzerinden ihaleye çıkmasının mevzuata aykırılık teşkil ettiği sonucuna ulaşılmıştır.

Örnek Karar: Çevre düzenlemesi işi için uygulama projesi yapılmaksızın ön proje üzerinden ihaleye çıkılması ve birim fiyat teklif alınmasının mevzuata aykırı olduğu hakkında.

Kurulun 2007/UY.Z-4173 sayılı kararı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İhale İşleri Müdürlüğü tarafından yapılan 2007/128568 İKN’li “Anadolu Yakasındaki İlk Kademe Belediyeleri Okul Bahçelerine Kapalı Spor Salonu Yapılması İkmal İnşaatı (Ağva, Ömerli, Çekmeköy, Samandıra, Akfırat, Taşdelen, Alemdağ, Yenidoğan, Sarıgazi, Çavuşbaşı) Yapım İşi” ihalesine konu işin “Kapalı Spor Salonu Yapılması İkmal İnşaatı” ve “Çevre Düzenlemesi” olarak kısımlardan oluştuğu ve “Kapalı Spor Salonu Yapılması İkmal İnşaatı” işi için anahtar teslimi götürü bedel teklif, “Çevre Düzenlemesi” işi için ise birim fiyat teklif olmak suretiyle karma teklif istenildiği, ihale işlem dosyasında yer alan teklif türünün belirlenmesine ilişkin formda “ön proje” kısmının işaretlendiği, formun gerekçe kısmında ise “işin yapımı sırasında belli aşamalarda arazi ve zemin etütleri gerektirmesi nedeniyle ihaleden önce uygulama projesi yapılamayan, bina işleri hariç, yapım işlerinde ise kesin proje ile ihaleye çıkılabilir” ifadesinin yer aldığı, ihale ilanı ve idari şartnamede Yapım İşlerinde İş Deneyiminde Değerlendirilecek Benzer İşlere Dair Tebliğde yer alan B/III grubu işlerin benzer iş olarak düzenlendiği görülmüştür.

İdarece benzer iş olarak Yapım İşlerinde İş Deneyiminde Değerlendirilecek Benzer İşlere Dair Tebliğde yer alan (B/III) üst yapı işlerinin belirlendiği dikkate alındığında, işin kısımlarından olan “Çevre Düzenlemesi” işi için uygulama projesi yapılmaksızın ön proje üzerinden ihaleye çıkılması ve birim fiyat teklif alınması mevzuata aykırıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz